IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 16.07.2018 15:25:14

REPUBLIKA SRPSKA 

Prohodnost svih važnijih puteva u RS je zadovoljavajuća, a uslovi za vožnju, za sada povoljni.U popodnevnim časovima, prema prognozama RHMZ RS očekuje se kiša i pljuskovi prvo na zapadu i jugoistoku RS, pa vozačima skrećemo pažnju na maksimalno opreznu i sporiju vožnju.S obzirom da je sezona godišnjih odmora u punom jeku, pojačan je intenzitet saobraćaja, pa vozačima skrećemo pažnju na oprezniju vožnju , izbjegavanje rizičnih preticanja i poštovanje saobraćajne signalizacije.Na dionicama puteva gdje su u toku radovi, saobraćaj se odvija usporeno, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

 Izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-6, dionica granica RS (Trnovica 2)-Trebinje, radi izvođenja radova na izgradnji vodovoda za naselje Dražesne Gore (do 26.10.2018.).Saobraćaj će se odvijati usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Radi izvođenja radova na deminiranju obale rijeke Save, u mjestu Prud, Federacija BiH, doći će do povremenih obustava saobraćaja (do 30.07.2018.) na regionalnom putu R-464, Šamac-Prud na mostu u Ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića, opština Šamac. Obustave saobraćaja će se izvoditi svakim danom od 08:00-16:00h u intervalima od 30 minuta obustave i 15 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog izvođenja deminerskih radova, do 19.08.2018.godine  u vremenu od 08:00 do 16:00 časova dolaziće do privremene obustave saobraćaja svakog radonog dana u mjestu Sjenina Rijeka-Lukavica Rijeka, opština Doboj na lokalnom putu.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice oko Brčkog, saobraćaj se odvija usporeno na dionici magistralnog puta M-14.1 Lončari-Brčko 1 i Brčko 1-Brčko 2.​

Zbog većeg odrona, na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, saobraćaj se još uvijek odvija usporeno.

Na regionalnom putu R-475a Karan - Novi Grad, u mjestu Rakovac, saobraćaj je, zbog aktiviranog klizišta, potpuno obustavljen.

Na dionici magistranog puta (M-16.1 Klašnice-Prnjavor) u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje autoputa, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.Dodatno, zbog izgradnje pomenutog autoputa izmješten je dio ovog magistralnog puta, u mjestu Čorle i Naseobina Lišnja, pa vozače savjetujemo da opreznije voze i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.1 dionica Klašnice 1-Prnjavor (sekcija "Đokin potok" na stacionaži od km 29+885 do 31+085), (u mjestu naseobina Lišnja i Puraći na stacionaži od km 25+980 do km 24+910 25+750 km i 26+700 km) i na regionalnom putu R-474 dionica Gornja Vijaka 1-Gornja Vijaka 2 (sekcija „Prnjavorska petlja“ na stacionaži od km 0+417 do km 0+65), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj. Takođe, na magistralnom putu M-16.1, dionica Klašnice 1 – Prnjavor (na stacionaži od km 24+500 do km 28+500) izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog izgradnje pristupnih puteva koji će se spajati sa navedenim magistralnim putem i izmještanja dijela navedenog magistralnog puta, a za potrebe izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena saobraćajna signalizacija. (predviđeno je da radovi traju do 31.12.2018.).

Zbog sanacionih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici mag. puta M-14.1 Bijeljina – Glavičice (ulice 27 marta i Srpske vojske u Bijeljini). Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

Zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice u Istočnom Novom Sarajevu, na regionalnom putu R-446, dionica Kula – granica RS/F BiH Vraca 1, izmijenjen je režim saobraćaja na ukrštanju ulica Ive Andrića, Nikole Tesle i Vojvode Radomira Putnika (R-446), sa uredno postavljenom privremenom saobraćajnom signalizacijom.  

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, R-476 Ukrina-Gornja Vijaka, R-454a, Bratunac-Drinjača i R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce, lokalitet Srpskih Toplica.

U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu R-435, Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj se odvija jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog  mosta u neposrednoj blizini i  regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Na magistralnom putu M-16.1 dionica Klašnice 1 – Prnjavor, u mjestu Hrvaćani, radi izvođenja radova na izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj, u zoni ukršatanja sa magistralnim putem, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena saobraćajna signalizacija (do 30.09.2018.).

Takođe, na magistralnom putu M-16.1, dionica Klašnice 1 – Prnjavor, u mjestu Drugovići, doći će do izmjene režima saobraćaja radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji autoputa Banja Luka – Doboj, u periodu od 27.04.2018. do 30.09.2018. godine. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija.

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac", kao i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17.

Puštanjem u saobraćaj dijela  auto puta  “9. Januar “ Banja Luka-Doboj, dionica Banja Luka –Prnjavor, sa uklapanjem na petlju “Mahovljani” autoputa Banja Luka-Gradiška I sa uklapanjem na magistralni put M-16,1, Mahovljanska petlja stavljena je  u svoju osnovnu funkciju. Na dionici mag. puta M 16-1. Klašnice 1 – Prnjavor u Drugovićima, uspostavljen je poseban režim saobraćaja i postavljena privremena saobraćajna signalizacija.

Naplatne stanice u Laktašima i Drugovićima nisu završene i neće biti u funkciji do završetka kompletne dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor.

Zabrane

Na regionalnom putu R-473 Teslić 2-granica RS/FBiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 5 t.

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu L007 dionici Doboj-Manastir Petrovo, od 07.05.2018 na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding "Drinatrans" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac. Takođe, ova zabrana se od 01.03. do 30.09.2018. godine ne odnosi na teretna vozila kojima će se vršiti transport drvnih sortimenata regionalnim putem R-454a od Bratunac 3-Drinjača.

AMS RS

U toku je republička preventivna kampanja "Niti jedan nevezan pojas!“, kojom se želi podsjetiti na činjenice da bezbjednosni pojas predstavlja dio opreme svakog vozila i jedan je od najboljih izuma na području bezbjednosti u vozilima. Ovu kampanju zajedno sprovode Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS), Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, 49 Auto-moto društava i lokalne zajednice.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj "vozačke solidarnosti" - 066/823-000 - na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavjestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja "vozačke solidarnosti" -066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon  066/823-000, ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

BANJA LUKA

U Ulici Petra Velikog od broja 1 do raskrsnice sa Sarajevskom ulicom, svakim radnim danom i subotom, u vremenu od 08:15 do 19:00 časova, biće obustavljen saobraćaj za sva vozila, zbog izvođenja radova izgradnje Ulice Petra Velikog u naselju Česma. Za vrijeme izvođenja radova biće postavljena privremena saobraćajana signalizacija, te se vozači mole za poštovanje iste, kao i za strpljenje i razumijevanje zbog otežanog odvijanja saobraćaja. (do 21.07.2018. godine)

Zbog izvođenja radova asfaltiranja na puta za Priječane, danas (16.07.) i sutra (17.07.) u vremenu od 08-19 časova, biće obustavljen saobraćaj za sva vozila, uključujući i autobuse. Za vrijeme izvođenja radova biće postavljena privremena saobraćajana signalizacija, te se vozači mole za poštovanje iste, kao i za strpljenje i razumijevanje zbog otežanog odvijanja saobraćaja.

Zabranjuje se saobraćaj:

- svim vozilima u Ulici Gavrila Principa na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića

- svim vozilima preko Zelenog mosta

- svim vozilima, osim vozilima stanara, u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice u Banjaluci.

 

BRČKO DISTRIKT

Zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice Ilićka, na dijelu magistralnog puta M-14, na spoju ulica Bijeljinska i Ilićka 1 biće izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u gradskom području Brčkog. Mole se učesnici u saobraćaju da se pridržavaju uputstva dobijenih vertikalnom saobraćajnom signalizacijom i od radnika na terenu. (do 26.07.2018.)

 

FEDERACIJA BiH

Zbog izvođenja neophodnih radova na vijaduktu Bojnik, na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, vozila saobraćaju jednom trakom. Na istoj dionici A-1, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno odvijanje saobraćaja. Na dionici A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraćaj se odvija preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h. Apelujemo na vozače da prilagode vožnju ovim izmijenama i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-5 prolaz kroz Travnik izvode se radovi na redovnom održavanju zbog čega se od 08 do 18 časova saobraćaj odvija jednom trakom, a moguće su i kraće obustave. U toku su i radovi na redovnom održavanju tunela Bistrik (Sarajevo), na magistralnom putu M-5, zbog čega se u vremenu od 08:30 do 15:30 časova kroz tunel saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (Karaula), na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

 

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnom prelazu Zupci na prelazak granice, u oba smijera se čeka do sat vremena, na GP Ivanica pojačan je intenzitet saobraćaja u oba smijera, ali zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

I na ostalim graničnim prelazima (Gradiška, Brod, Doljani, Izačić) povremeno je pojačan intenzitet saobraćaja, ali se na prelazak granice ne čeka duže od 20-30 minuta.