IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 20.02.2017 17:21:43

REPUBLIKA SRPSKA 

U  RS vozi se po pretežno suvim ili mjestimično vlažnim kolovozima, uz zadovoljavajuću prohodnost putnih pravaca.  Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, upozoravamo na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz. Izdvajamo putne pravce: Karanovac – Kneževo - Ugar, Karanovac - Crna Rijeka - Mrkonjić Grad, Sarajevo - Foča, Foča - Šćepan Polje, Višegrad – Ustiprača - Rogatica i Višegrad - Brodar-Rudo.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi privremena signalizacija reguliše saobraćaj ,a njeno  poštovanje obavezno.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu.

Na autoputevima E-661 Banja Luka-Gradiška i Prnjavor-Doboj saobraćaj se odvija bez zastoja, po suvom kolovozu.

U toku su radovi na izgradnji vijadukta „Mahovljani“ na autoputu Banja Luka – Doboj (dionica Banja Luka – Prnjavor),  zbog čega je petlja „Mahovljani“, zatvorena je  za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju "Aleksandrovac".

Zbog radova na izgradnji vijadukta na magistralnom putu M-16, dionica Nova Topola-Klašnice (lokalitet Mahovljansjke petlje), do 31.12.2017. godine, u vremenu od 23:00 do 05:00 časova dolaziće do obustava saobraćaja u maksimalnom trajanju do 30 minuta, najviše četiri puta tokom ovog vremenskog perioda.

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-16.1 Klašnice 1-Prnjavor, zbog regulisanja ulaza i izlaza na magistralni put vozila gradilišta, koja su angažovana na izgradnji autoputa Banja Luka-Prnjavor (na stacionaži km 25+980 i km 24+910 u mjestu naseobina Lišnja i Puraći), (na stacionaži km 26+700),  (na stacionaži km 25+750, naseobina Lišnja) (na stacionaži km 21+950, naseobina Lišnja) (Sekcija Đokin potok na stacionaži od km 29+855 do km 31+085), te na stacionaži km 8+800 i km 9+700.  Izmjene u odvijajnju saobraćaja su planirane do 31.12.2017, u vremenskom periodu od 07.00h do 19.00h.

Zbog izlaska mehanizacije angažovane na izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja na regionalnom putu R-474 Prnjavor-Stanari,  sekcija  Prnjavorska petlja (na stacionaži od km 0+417 do km 0+605) Izmjene u odvijajnju saobraćaj su planirane do 31.12.2017. 

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja. (Predviđeno je da radovi traju do 26.06.2017. godine.) Molimo vozače da na pomenutoj dionici, poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Miniranje terena

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na magistralnom putu M-5, na dionci Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi  do povremene obustave saobraćaja, u trajanju od 5-15 minuta u vremenskom periodu od 09:00 do 10:00 i od 14:00 do 17:00 časova. (Radovi su produženi do 30.10.2017.).

Regionalni putevi

Na regionalnim putevima  R-414 Karanovac-Kneževo,  u mjestu Ljubačevo i R-476 dionica Ukrina-Gornja Vijaka zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zabrane:

Na  magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding "Drinatrans" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.(Od 23.11.2015. na osnovu dopunskog riješenja Ministarstva saobraćaja i veza RS br.13.03/345-2216/15).  

AMS RS poziva vozače da se prije polaska na put upoznaju o stanju na putevima putem brojeva 1285, 066/823-000  ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

AKCIJA AMS RS     

U toku je  preventivna aktivnost pod nazivom „ BUDI VIDLJIV - NE BUDI FIGURA“.
Akcija će trajati do 28. februara ove godine i  zajedno je sprovode Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto društvima (AMD) i lokalnim zajednicama.                       

Tokom trajanja akcije pješacima će se ukazivati na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom puta, u noćnim časovima i u uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, pješaci će biti podsjećani na njihovu obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka, kada se kreću kolovozom puta van naselja, noću i u uslovima smanjene vidljivosti, kao i na poštovanje pravila saobraćaja koja se odnose na kretanje pješaka.

Kampanjom se želi uticati i na vozače, kako bi smanjili brzinu kretanja i kretali se sa povećanom opreznošću na dionicama puteva, i zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka

FEDERACIJA

Na putevima u  FBiH saobraća se po suvom i mjestimično vlažnom kolovozu. Frekvencija vozila je pojačanog intenziteta, posebno u gradskim centrima Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo magistralne puteve: Jajce-Banja Luka, Konjic-Mostar, Gornji Vakuf-Prozor-Jablanica, Bugojno-Novi Travnik-Kaonik i regionalni put Travnik-Karanovac.

GRANIČNI PRELAZI                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Na GP  u BiH nema dužih čekanja na prelazak granice.

Još uvijek traju radovi na području Hrvatske na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se tokom dana na ovim graničnim prelazima povremeno saobraća usporeno.