IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 24.01.2017 21:09:47

REPUBLIKA SRPSKA  

Od 20:50 časova na dionici mag. puta Banja Luka-Prijedor u mjestu Radinjača, zbog saobrćajne nezgode,obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila. Uviđaj ove nezgode je u toku. 

Zbog niskih  temperatura, dolazi do formiranja poledice na dionicama u višim planinskim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.Pored poledice, na dionicama koje vode preko planinskih prevoja, vozače upozoravamo i na zaostali snijeg na kolovozu.U kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično ima slabije magle ili niske oblačnosti,a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina  mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz.Vozačima savjetujemo  maksimalno opreznu vožnju prilagođenu  stanju i uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme. Dodatan oprez je neophodan i na dionicama na kojima je zbog sanacionih radova izmijenjen režim vožnje i  regulisan privremenom signalizacijom čije je poštovanje obavezno.

Na autoputevima E-661 Banja Luka-Gradiška i Prnjavor-Doboj, saobraćaj se odvija bez zastoja, po mjestimično vlažnim kolovozima.

U toku su radovi na izgradnji vijadukta „Mahovljani“ na autoputu Banja Luka – Doboj (dionica Banja Luka – Prnjavor),  zbog čega je petlja „Mahovljani“, zatvorena je  za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju "Aleksandrovac.

Izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-.16.1 Klašnice 1-Prnjavor, zbog regulisanja ulaza i izlaza na magistralni put vozila gradilišta, koja su angažovana na izgradnji autoputaBanja Luka-Prnjavor (na stacionaži približno km 13+900),(na stacionaži 14+500) i na (stacionaži 11+200). Izmjene u odvijajnju saobraćaj su planirane do 31.12.2017.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             U toku su radovi na sanaciji klizišta na magistralnom putu (M-4 Banja Luka-Rebrovac-Čelinac), na stacionaži od km 0+586 do km 0+766, na području MZ ADA, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja u dužini od 150 m.Radovi su produženi do 10.02.2017.

Radovi se  još uvijek izvode i na izgradnji mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, (na stacionaži km10+700) dionica  regionalnog puta R-474 Gornja Vijaka 2-Razboj, gdje je potpuno   obustavljen saobraćaj za sva vozila. Tokom trajanja potpune obustave saobraćaj se preusmjerava  na alternativni putni pravac, lokalni put kroz selo Brestovo, gdje je aktuelna zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 15 tona nosivosti.    

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac", te i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17 sa uredno postavljenom privremenom saobraćajnom signalizacijom.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice (oko Brčkog) na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice ( Predviđeno je da radovi traju do 25.01.2017.). Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja. (Predviđeno je da radovi traju do 26.06.2017. godine.) Molimo vozače da na pomenutim dionicama, poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Miniranje terena

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na magistralnom putu M-5, na dionci Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi  do povremene obustave saobraćaja, u trajanju od 5-15 minuta u vremenskom periodu od 09:00 do 10:00 i od 14:00 do 17:00 časova. (Radovi su produženi do 30.10.2017.).

Regionalni putevi

Na regionalnim putevima  R-414 Karanovac-Kneževo,  u mjestu Ljubačevo i R-476 dionica Ukrina-Gornja Vijaka zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zabrane:

Na  magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding "Drinatrans" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.(Od 23.11.2015. na osnovu dopunskog riješenja Ministarstva saobraćaja i veza RS br.13.03/345-2216/15).  Zabrana se od 15 02. ne odnosi  i na teretna vozila koja će vršititransport drvnih sortimana regionalnim putem R-454a Bratunac3-Drinjača (od Poloma-do Drinjače) u periodu od : 01.10.do 31.1 2.2016. godine-transport će se vršiti u odjelima 6,7,i 8.

AMS RS BANJA LUKA

AMS RS poziva vozače da se prije polaska na put upoznaju o stanju na putevima putem brojeva 1285, 066/823-000  ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

U toku je preventivna kampanja "Alkohol i volan, ubitačna kombinacija"  koja će trajati  do 31. januara 2017. godine i zajedno je  sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Republička uprava za inspekcijske poslove, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS, Auto-moto društva, jedinice lokalne samouprave i kompanija "Molson Coors", kao strateški partner. Ova kampanja, koja u sebi nosi i poruku "Srećna nova, bez žrtava", ima za cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj kroz smanjenje broja vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola.

 SPORT AMS RS

BANjA LUKA - Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Sportski Auto-moto savez (SAMS) RS sprovešće i sutra, 25.01.2017. (srijeda) od 10 do 13 časova na Autodromu u Zalužanima preventivnu aktivnost "Vozači, probajte vožnju na snijegu", gdje će svi zainteresovani vozači imati priliku da svojim vozilima probaju vožnju na snijegu i ledu

 Vozači će na pripremljenoj stazi imati mogućnost da probaju na koji način se pokreće vozilo iz mjesta, kakva je vožnja po klizavom putu, držanje bezbjednog odstojanja, način vožnje u krivini, kočenje (put kočenja pri različitim brzinama) i zaustavljanje.

 Vježbe će se provoditi sa trenerima škole sportske vožnje, kao i uz podršku stručnog tima AMS RS. U organizaciji i realizaciji ove aktivnosti uključeni su i Sportska sekcija Auto-moto društva "Banjaluka" i Škola sportske vožnje automobila "RaceMastersMotorSport" Banja Luka.   Vožnju na snijegu na stazi mogu isprobati svi zainteresovani građani koji imaju važeću vozačku dozvolu "B" kategorije i vlastito registrovano vozilo, bez obzira na dužinu vozačkog staža i iskustvo.

FEDERACIJA

Zbog niskih temperatura moguće je formiranje poledice na svim vlažnim lokalitetima, dok ugaženog snijega mjestimično ima na magistralnim putevima: Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Livno-Mrkonjić Grad. Na magistralnom putu Livno-Šuica, na prevoju Borova Glava, vozače upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz. Skrećemo pažnju i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.  

Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina. 

 

 

GRANIČNI   PRELAZI                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Na GP u BiH danas nema evidentiranih dužih zadržavanja. Radovi na području Hrvatske i dalje traju na graničnim prelazima  Brod- Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da su moguća duža zadržavanja na ovim graničnim prelazima.