ИЗВЈЕШТАЈ О СТАЊУ НА ПУТЕВИМА 18.05.2021 18:30:11

РЕПУБЛИКА СРПСКА

На већини путева у РС саобраћај се одвија редовно, без застоја и посебних ограничења. На дионицама у усјецима и поред камених косина скрећемо пажњу на повећану опасност од одрона.

Због радова и привремене регулације саобраћаја, на појединим дионицама вози се успорено, уз повремене застоје. Апелујемо на све учеснике у саобраћају да буду максимално опрезни и да поштују саобраћајне прописе.

Завршени су радови на магистралном путу МИ-108 (стара ознака М-4), дионица Ламовита-Ивањска, од Верића до Ламовите, тако да се сада комплетном дионицом пута од Бања Луке према Приједору саобраћај одвија редовно, без застоја.

Због радова на изградњи канализације, на мјесту укрштања магистралног пута М-I 108, дионица Бања Лука (Ребровац)-Челинац и Улице Мис Аделине Ирби, у насељу Врбања измијењен је режим у одвијању саобраћаја. Планирано је да радови трају до 31.05.2021. године.

Због радова на изградњи кружне раскрснице на споју магистралног пута М-I 105, дионица Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју, саобраћај се одвија успорено. Планирано је да радови трају до 01.07.2021. године.

Због изградње кружне раскрснице, измијењен је режим одвијања саобраћаја на споју магистралних путева МI-110 (М-4) дионица Добој-Добој (Пољице) и МI-105 (стара ознака М-17), дионица Руданка-Добој.Предвиђено је да радови трају 14.08.2021. године.

У току су радови на магистралном путу М-I 105, дионица Руданка-Добој, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на споју наведеног магистралног пута и прилазног пута према петљи Руданка, на аутопуту „9. јануар“. Предвиђено је да радови трају до 01.08.2021. године.

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-ГП Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац-Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком. 

Због радова на реконструкцији раскрснице магистралног пута М-I 108 (стара ознака М-4) дионица Ивањска –Шарговац и локалног пута Залужани-Драгочај у насељу Рамићи, измијењен је режим у одвијању саобраћаја. Возаче савјетујемо да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију. (до 26.07.2021. године)

У току су радови на изградњи кружне раскрснице на укрштању магистралних путева МI-115 Милићи-Власеница-Хан Пијесак и МII-506 Власеница-Тишћа, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.Планирано је да ови радови буду актуелни до 13.07.2021. године.

Због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу МI-115 на дионици Каракај 2-Дрињача, па возаче молимо да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.Предвиђено је да радови трају до 31.05.2021. године.

Због извођења деминерских радова на дионици магистралног пута М-II 500 (стара ознака М-14.1) Брод-Оџак, (мјесто Клакар Доњи), у времену од 08,00 до 15,00 часова радним данима, долази до обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја. Обустава саобраћаја неће се изводити викендом и у дане празника. Радови су планирани до 30.11.2021. године.

Због извођења деминерских радова на дионици регионалног пута Р-I 3104 Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, у времену од 08,15 до 15,05 часова радним данима, долази до повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја. Обустава саобраћаја неће се изводити викендом и државним празницима. Радови су планирани до 17.12.2021. године.

На дијелу магистралног пута М-I 113 Рача-Бијељина-Угљевик у току су радови на уређењу пута. Одвијање саобраћаја изводи се наизмјенично, уз постављену привремену саобраћајну сигнализацију.

На регионалном путу Р-I 5102 Чајниче-Миљено у мјесту Луке, због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком.

Због радова на реконструкцији регионалног пута Р-I 2108 (стара ознака Р-415), дионица Језеро-Шипово, саобраћј ће се повремено обустављати у времену од 07:00-17:00 часова, по потреби, у трајању до један сат. (Радови су планирани до 31.12.2021.).

На регионалном путном правцу Р-II 1501 на дионици Старни Мајдан-Ламовита, због извођења радова, долазиће до измјене у одвијању саобраћаја. Радови су планирани до 01.08.2021. године.

У току су радови на магистралном путу М-I 106 (стара ознака М 16.1), дионица Клашнице 1 – Горња Вијака 1, гдје долази до измјене у одвијању саобраћаја. Саобраћај регулише привремена саобраћајана сигнализација. (10.03.2021.-01.06.2021.)

Због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу М-I 105 Модрича1-Вукосавље (Јакеш)-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-граница РС/ФБиХ (Каруше), планирано је да радови трају до 30.06.2021.На истом магиустралном путу, али на дионици Црквина-Модрича 1, због радова на рехабилитацији коловоза, измијењен је режим у одвијању саобраћаја (планирано је да радови трају до 15.06.2021. године).  Возаче молимо да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова на реконструкцији регионалног пута Р-I 3106, дионица Тедин Хан-граница РС/ФБиХ (Криж), измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току су радови и на изградњи МХЕ, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу М-I 108, дионица Котор Варош-Ободник.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Р-476 Укрина-Горња Вијака. 

На дионици пута: МЕЛ Станић Ријека-Добој-Дервента-ГП Брод (до 17.06.2021.), кретаће се превоз вангабаритног терета. Возачима скрећемо пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Забране

Забрањује се саобрћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на магистралном путу МI-101 дионица Клашнице 2- Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, јер након деструкција насталих механичим ударима предметни надожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења. Ово ријешење је на снази од 24.12.2020.године и важи до стицања услова за безбједно и несметано одвијање саобраћаја.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.)

БАЊА ЛУКА

До 07. 06. 2021. обуставља се саобраћај на магистралном путу МI-101 (стара ознака М16), дионица Бањалука (Рударска)-Српске Топлице, због извођења радова. За вријеме обуставе, алтернативни правац за теретна возила је кружни ток код Центрума (западни транзит)-кружни ток Леснина-кружни ток Ребровац-скретање десно код Наприједовог стадиона-преко Зеленог моста-Улица Радоје Домановића. Преусмјеравање саобраћаја не односи се на саобраћај теретних возила којима се врши достава на територији града Бањалуке.

У току су радови на рехабилитацији локалног пута Сарачица-Чокорска Поља, због чега се саобраћај од 07 до 17 часова, на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком. Предвиђено је да овакав режим у одвијању саобраћаја буде актуелан до 25.09.2021. године.

АМС РС

Низом превентивних активности и симулацијама дјеловања безбједносног појаса на тијело путника при чеоном судару и приликом превртања возила, у току је нова републичка превентивне кампања "Лако је појас везати!". Кампања ће се спроводити до 11. јуна ове године и има за циљ повећање употребе безбједносних појасева током вожње код свих корисника возила.

У информативној служби АМС РС, у употреби је већ дуже вријеме посебан број "возачке солидарности" - 066/823-000 - на који возачи могу да пошаљу СМС поруку и обавијесте дежурне раднике Информативно-диспечерског центра АМС РС о ванредним застојима, саобраћајним незгодама или другим проблемима на путу. Возачи, обавијестите АМС РС о застојима и проблемима на путу путем СМС броја "возачке солидарности", 066/823-000. Због великог броја позива на број 1285 информације о стању на путевима и помоћ на путу у Републици Српској можете добити и мобилни телефон 066/823-000 или путем интернет странице.  

ФЕДЕРАЦИЈА БиХ

Због радова у тунелу Чакловићи на дионици Тузла-Калесија (Симин Хан-Цапарде) саобраћај се обуставља од 22 до 06 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

У току су радови у тунелу Црнаја на дионици Коњиц-Јабланица, гдје се током дана саобраћа наизмјенично, једном траком, док се у ноћним часовима (23-04:30 часова) саобраћај кроз тунел обуставља.

Радови у тунелу Јасен на магистралном путу Прозор-Јабланица су у завршној фази, тако да кроз тунел саобраћају све категорије возила, наизмјенично, једном траком (постављени семафори).

Од осталих путева са актуелним радовима издвајамо путеве: Тарчин-Коњиц (Доња Раштелица), Каоник-Бусовача (на улазу у Бусовачу), Столац-Хутово (мјесто Церовица), Посушје-Томиславград (насеље Читлук) и Бановићи-Рибница (на излазу из Бановића), као и раскрсницу магистралних путева у Босанском Петровцу.

 

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ

На ГП у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.

Босна и Херцеговина отворила је границе према: Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан "PCR" тест на коронавирус који не смије бити старији од 48 часова.