IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 20.09.2019 18:11:03

REPUBLIKA SRPSKA 

Saobraćaj se danas na većini puteva u Republici Srpskoj odvija uz povoljne uslove za vožnju, bez zastoja i posebnih ograničenja. Do izmjena u režimu saobraćaja dolazi na dionicama na kojima se izvode radovi, a poštovanje dodatne signalizacije je obavezno. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na mogućnost sitnijih odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Na svim putnim pravcima vozačima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Na dionici mag. puta  M-19 Drinjača-Milići-Vlasenica u toku su radovi na rekonstukciji kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom.

Deminiranje terena izvodi se na radilištu  “Klakari Donji 8, 13 i 14”, u opštini Brod, zbog čega dolazi do privremenih obustava saobraćaja na dionici magistralnog puta M-14.1 Brod –Odžak i to radnim danima u vremenu od 08:00 do 15:00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja (do 20.12.2019.).

Zbog radova na izgradnji mini hidroelektrane, na magistralnom putu M-4 Kotor Varoš-Obodnik, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja. (Radovi su planirani do 31.12.2019.)

U toku su radovi na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na magistralnom putu M-18, na dionici Krupac-granica RS (Bogatići), na teritoriji opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafore). Radovi su planirani do 31.12.2019. godine.

Izmijenjen je režim saobraćaja i postavljena je privremena saobraćajna signalizacija na magistralnom putu M-17, dionica Johovac-Rudanka (na stacionaži od km 1+020 do km 1+970) zbog radova na regulisanju ulaza i izlaza vozila gradilišta na magistralni put, a koja su angažovana na izgradnji auto-puta Koridor Vc, kroz Republiku Srpsku, od petlje Johovac do petlje Rudanka. (Radovi su planirani do 31.12.2019.)

U toku su radovi na izgradnji i provođenju privremenog sistema naplate putarine, kao i na postavljanju inteligentnih transportnih sistema (ITS), na auto-putu E-661 Gradiška-Banja Luka, lokalitet Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Planirano je da radovi traju do kraja godine (31.12.2019.). Napominjemo da su u toku i radovi na postavljanju naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”, na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa autoputem E-661.

U toku su radovi na rekonstrukciji lokalnih puteva u opštini Donji Žabar, zbog čega je došlo do izmjene režima saobraćaja na regionalnom putu R-462a, na dionici Obudovac-Lončari. Radovi su planirani do 20. septembra 2019. godine.

U toku su radovi na rehabilitaciji i rekonstrukciji regionalnog puta R-446 Lukavica-Pale, kao i na proširenju mosta, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja, sa uredno postavljenom saobraćajnom signalizacijom (do 31.12.2019.).

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, R-476 Ukrina-Gornja Vijaka i R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.U toku su i radovi na regionalnom putu R-455 dionica Šekovići-Caparde, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), potpuno je obustavljen saobraćaj.

Zabrane

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača u vremenskim periodima od 00:00 do 07:00 i od 16:00 do 00:00 časova na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, a zbog radova na sanaciji klizišta. Ova zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika ad Holding "Drinatrans" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

AMS RS

Auto-moto savez Republike Srpske podsjeća sve vozače da je u Republici Srpskoj počela nova školska godina i poziva ih da voze krajnje oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza. Početak nove školske godine označio je i početak preventivne kampanje "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas" koju tradicionalno sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS, Auto-moto društva (AMD) i lokalne zajednice. Kampanjom kampanje "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas" želi se unaprijediti znanje i ponašanje kod djece kao rizičnih učesnika u saobraćaju putem obrazovnih materijala, svjetloodbojnih prsluka, radio i televizijskih spotova. Radnici AMS RS i AMD dijeliće obrazovne materijale u zonama osnovnih škola širom Republike Srpske i pomagati da đaci bezbjedno stignu u školu. Ovim putem AMS RS svim učenicima želi uspješnu i bezbjednu novu školsku 2019/2020. godinu.

AMS RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da vožnju prilagode uslovima na putu, da poštuju ograničenja brzine i saobraćajne propise, te da čuvaju sebe i druge učesnike u sabraćaju.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj "vozačke solidarnosti" - 066/823-000 - na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja "vozačke solidarnosti", 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

BANJA LUKA

Zbog sprovođenja aktivnosti povodom održavanja manifestacije “Evropske sedmice mobilnosti – Dan bez automobila” koja se obilježava u okviru Evropske sedmice mobilnosti (od 16.09. do 20.09.2019. godine, od 18:00 do 21:00 časova), doći će do potpune obustave saobraćaja za sva motorna vozila, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Trga srpskih vladara do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać i to 21.09.2019. od 18.00 do 23.09.2019. do 06.00 časova.

Zbog izvođenja radova u Kupreškoj ulici u Banjoj Luci, doći će do izmjene u odvijanju saobraćaja:

- od 19.09. do 23.09.2019. godine u vremenu 07:30 do 17:00 časova, u Kupreškoj ulici na dijelu od broja 7 do ulaza u školsko dvorište, uz potpunu obustavu saobraćaja, bez zastoja u radu,
-  od 24.09. u 07:30 časova do 26.09.2019. godine u 20:00 časova, u Kupreškoj ulici, na dijelu od ulaza u školsko dvorište do Ulice Mladena Oljače, zauzimanjem najviše jedne polovine kolovoza, bez zastoja u radu.

Od ponedjeljka, 16. septembra od 08.00 časova do 08. oktobra 2019, biće obustavljen saobraćaj u Šargovačkoj ulici, na dijelu od Subotičke do Potkozarske ulice, zbog izvođenja radova na izgradnji i proširenju Šargovačke ulice sa pratećom infrastrukturom. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, doći će do korekcije trase na liniji javnog gradskog prevoza "19 S. Milanovac – Centar – S. Milanovac", na dijelu od škole do zadnje stanice u Šargovcu. Od stajališta "Prodavnica" autobusi će saobraćati nazad ka zadnjem stajalištu, a zatim skrenuti ka magistralnom putu pa u Subotičku ulicu do škole, te dalje postojećom trasom. Mole se stanovništvo i vozači za strpljenje i razumijevanje zbog otežanog odvijanja saobraćaja u ovom dijelu grada.

Zbog izvođenja radova na izgradnji podzemne infrastrukture, obustavljen je saobraćaj u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića, na dijelu od Ulice Rakovačkih rudara prema Motikama, u dužini od 1255m. Obustava traje od 15.07.2019. godine od 08.00 časova, do 15.10.2019. godine do 18.00 časova.

FEDERACIJA BiH

Nakon završenog policijskog uviđaja saobraćajnih nezgoda i uklanjanja vozila, normalizovano je odvijanje saobraćaja na magistralnim putevima M-18 Sarajevo-Olovo, kod mjesta Čevljanovići i M-4 Tuzla-Gračanica kod mjesta Donja Orahovica. S obzirom da su se stvorile duže kolone vozila na obje dionice, apelujemo na vozače da voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog radova na autoputu A-1, saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica, na lokalitetima Ban Brdo i Treševine, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok se na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraća dvosmjerno u dužini 3 km.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačane frekvencije vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim časovima, od 00:30 do 04:30 časova, dolazi do potpune obustave saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-17 Konjic-Jablanica, M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jajce-Jezero.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Podsjećamo da je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

AMS RS poziva vozače da prije polaska na putovanje van zemlje preko navedenih graničnih prelaza provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz. AMS RS nastavlja aktivno da radi na tome da u što skorije vrijeme pruži mogućnost vozačima uvid u stanje saobraćaja i na preostalim graničnim prelazima u Republici Srpskoj/BiH.