ИЗВЈЕШТАЈ О СТАЊУ НА ПУТЕВИМА 20.01.2021 23:27:42

РЕПУБЛИКА СРПСКА

Саобраћај се у РС одвија по мјестимично мокрим или влажним коловозима. Скрећемо пажњу на могућност наиласка на поледицу у вишим предјелима и преко планинских превоја. Повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз на дионицама у усјецима и поред камених косина. Возачима савјетујемо да возе опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме која је и законски обавезна. На путевима на којима се изводе радови, привремена сигнализација регулише саобраћај и њено поштовање је обавезно.

Саобраћај је обустављен  на регионалном путу Р-I 1105 Мраковица-Подградци-Градишка.

На дијелу рег. пута Р-459, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежaно, једном саобраћајном траком. Препоручује се свим учесницима у саобраћају да за кретање користе алтернативне правце.

Радови на изградњи кружне раскрснице изводе се на магистралном путу МI-101 Клашнице-Лакташи (стара ознака М-16) у Лакташима, због чега се саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава обилазним путем кроз Лакташе. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја (осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова). Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто пут. Из правца Градишке: петља Александровац; из правца Бања Луке возила код Хотела “Ћубић” се преусмјеравају на ауто-пут; из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи. (Радови су планирани до 19.04.2021.).

АМС РС препоручује возачима који путују или требају путовати кроз Лакташе да користе аутопут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због извођења радова у тунелу Брчигово на магистралном путу М-I 114 (стара ознака М5), дионица Саставци-Устипрача, измијењен је режим у одвијању саобраћаја. Возаче молимо да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.(у трајању од 90 дана, почевши од 24.10.2020).

На релацијама путева МЕЛ Станић Ријека-Добој-МЕЛ Каруше (07.01.2021- 25.01.2021.), МЕЛ Хргови-Доњи Блажевац-Лончари-МЕЛ Лепница (29.12.2020.-29.01.2021.) и МЕЛ Бањ Брдо-ГП Рача (15.01.-31.01.2021.) кретаће се превоз вангабаритног терета. Возачима скрећемо пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У току су радови и на изградњи МХЕ, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу М-I 108, дионица Котор Варош-Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Р-413 Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима у временском интервалу од 07 до 17 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално 5 минута.

На регионалном путу Р-476а Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и 2. моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Р-476 Укрина-Горња Вијака. 

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично. Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици (општина Нови Град), саобраћај се одвија једном траком.

Забране

Забрањује се саобрћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на магистралном путу МI-101 дионица Клашнице 2- Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, јер након деструкција насталих механичим ударима предметни надожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења. Ово ријешење је на снази од 24.12.2020.године и важи до стицања услова за безбједно и несметано одвијање саобраћаја.

На регионалном путу Р-458 Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.)

АМС РС

У информативној служби АМС РС, у употреби је већ дуже вријеме посебан број "возачке солидарности" - 066/823-000 - на који возачи могу да пошаљу СМС поруку и обавијесте дежурне раднике Информативно-диспечерског центра АМС РС о ванредним застојима, саобраћајним незгодама или другим проблемима на путу. Возачи, обавијестите АМС РС о застојима и проблемима на путу путем СМС броја "возачке солидарности", 066/823-000. Због великог броја позива на број 1285 информације о стању на путевима и помоћ на путу у Републици Српској можете добити и мобилни телефон 066/823-000 или путем интернет странице.  

ФЕДЕРАЦИЈА БиХ

Коловоз је мјестимично влажан, а на могућу поледицу упозоравамо у планинским предјелима, као и на мостовима, вијадуктима и прилазима тунелима. Скрећемо пажњу и на учестале одроне земље или камења на коловоз. Апелујемо на возаче да вожњу прилагоде условима на путу и подсјећамо да је посједовање зимске опреме законски обавезно.

На магистралном путу Ливно-Шуица (на превоју Борова Глава) упозоравамо на изласке дивљих коња на коловоз, посебно у вечерњим и јутарњим сатима.  

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен (Прозор-Јабланица). Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила преко 7,5 тона (са изузетком аутобуса) усмјеравају на алтернативне правце: Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима: Ступари-Живинице-Бановићи, Дрвар-Босанско Грахово, и Громиљак-Блажуј.

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ

На ГП у БиХ нема дужих задржавања.

Држављани БиХ за улазак у Србију не морају имати "PCR" тест, као ни за улазак у Црну Гору.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина отворила је границе према: Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане  омогућен је уз негативан "PCR" тест на коронавирус који не смије бити старији од 48 часова.