ИЗВЈЕШТАЈ О СТАЊУ НА ПУТЕВИМА 01.12.2023 06:18:29

РЕПУБЛИКА СРПСКА

У већем дијелу РС и јутрос упозоравамо на јаке ударе вјетра, посебно у вишим предјелима.У Херцеговини и Доњем Подрињу, коловози су мокри и клизави.Возачима скрећемо пажњу и на учестале одроне.Савјетујемо максимално опрезну вожњу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Због радова, до 31. децембра 2023. године привремено постављена сигнализација регулише саобраћај на магистралном путу МI-105, на дионицама Јоховац-Руданка и Руданка-Добој, као и на дијелу регионалног пута РI-2102 Разбој-Руданка.

Због неопходних радова, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на путном правцу М II-501 Приједор 3-Копривна. Возаче молимо да возе опрезније и да поштују постављену саобраћајну сигнализацију (до 31.12.2023.).

Због извођења радова на санацији клизишта на дионици магистралног пута M-I 111 Добро Поље-Миљевина, измијењен је режим у одвијању саобраћаја (до 19.12.2023. године).

Због извођења радова на реконструкцији дионице магистралног пута М-I 101 Александровац-Александровац (аутопут), измијењен је режим у одвијању саобраћаја (до 01.12.2023. године).

Ради извођења радова бушења и минирања на каменолому „Грапска-Костајница“ у мјесту Костајница, град Добој, извршиће се привремена обустава саобраћаја на дионици регионалног пута Р-I 3103, Добој-Модрича, у мјесту Костајница у периоду од 20.09. до 20.12.2023. године.

На регионалном путу Разбој – Руданка, на локацији превој Љескове воде, због радова, саобраћај се за путничка возила одвија успорено, док се теретна возила преусмјеравају на алтернативни правац преко Јелаха.

Због радова, доћи ће до измјене режима саобраћаја постављањем саобраћајне сигнализације на магистралном путу М-I 115, дионица Власеница-Хан Пијесак 1, а који ће трајати до 15.12.2023.

На магистралном путу М-I 115, дионица Хан Пијесак 1-Хан Пијесак 2 и дионица Хан Пијесак 2-Соколац у току су радови на рехабилитацији пута те је потребно прилагодити брзину кретања возила и обратити пажњу на привремену саобраћајну сигнализацију. (до 31.12.2023. године).

На регионалном путу Р-I 4104 дионица Рача-Вршани измијењен је режим у одвијању саобраћаја, ради регулисања улаза и излаза возила градилишта, која су ангажована на изградњи дионице аутопута Рача-Бијељина.

Измијењен је режим одвијања саобраћаја, због изградње пословног објекта (бензинске станице) на одмаралишту Лужани запад на ауто путу Е-661 Градишка –Бања Лука.

Због извођења радова на рехабилитацији магистралног пута Градишка – Нова Топола – Клашнице и изградње три кружна тока на дионици Клашнице 1-Нова Топола, измијењен је режим у одвијању саобраћаја. Због радова на изградњи кружне раскрснице на споју магистралних путева М-I 101 Градишка-Нова Топола и М-I 102 Чатрња-Градишка, такође је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

За вријеме трајања радова на реконструкцији магистралног пута M-I 111, дионица Брод на Дрини (Фоча)-Хум (Шћепан Поље) измијењен је режим у одвијању саобраћаја (17.03. до 31.12.2023. године).

На регионалном путу P-II 1502 дионица Приједор 3-граница РС/ФБиХ (Стара Ријека) долазиће до измјене у режиму саобраћаја због преласка радних машина преко наведеног пута. (16.03. до 31.12.2023.).

На магистралном путу М-I 102 Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта, саобраћај се одвија успорено.

На магистралном путу М-I 108 дионица Приједор-Козарац, ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута Бањалука-Приједор, у периоду од 10.01. до 31.12.2023. долазиће до измјене у одвијању саобраћаја.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Због изградње дионице аутопута од петље Јоховац до Вукосавља, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац. Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка, због изградње дионице аутопута од моста Руданка до тунела Путниково брдо 2. ( до 31.12.2023. године).

Због бројних одрона и опасности од клизишта,на магистралном путу Брод на Дрини-ГП Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен. 

Због опасности од појаве клизишта, на регионалном путу Р-I 4503 (Р-459), дионица С. Угљевик-Главичице, у рејону С. Угљевика забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји. Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем М-I 113 (М-18) Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја. Напомињемо да се наведена забрана саобраћаја не односи на возила РиТЕ Угљевик.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу P-I 2103 (Р-476) Укрина-Горња Вијака.

Забране

Због оштећења моста у Мачковцу, забрањено је одвијање саобраћаја за теретна моторна возила на регионалном путу Р-I 4102 Мачковац-Пипери.

Забрањује се саобраћај за теретна возила укупне масе преко 12 тона на регионалном путу Р-I 5102 граница РС/ФБиХ (Подкозара)-Чајниче-граница РС/ЦГ (Метаљка). (од 20.10.2023. до 31.03.2024.).

Од 02.06.2021. на снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на регионалном путу Р-I 3104 (стара ознака Р-472) дионица Поље-Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањује се саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на магистралном путу МI-101 дионица Клашнице 2-Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, јер након деструкција насталих механичким ударима предметни надвожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења. Ово рјешење је на снази од 24.12.2020.године и важи до стицања услова за безбједно и несметано одвијање саобраћаја.

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путном правцу М II-507 Бродар-граница РС/РСР (Рудо) забрањен је саобраћај за моторна возила укупне масе преко 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 км/час.

На магистралном путу M-I 111 (М-18), дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

БАЊА ЛУКА

До краја године обустављен је саобраћај за сва возила и пјешаке у Бањалуци у Улици пут српских бранилаца (у зони моста преко Широке Ријеке), због реконструкције моста преко Широке Ријеке – односно изградње новог моста. За вријеме трајања обуставе саобраћаја, теретни саобраћај ће бити преусмјерен на Брзи пут (Бањалука – Лакташи).                   

АМС РС

Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) подсјећа све возаче да је од 1. новембра 2023. ступио на снагу Правилник о саобраћају у зимским условима којим је прописано да сва моторна возила у Републици Српској и БиХ морају до 1. априла сљедеће године посједовати зимску опрему, без обзира на временске услове.

................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

У информативној служби АМС РС, у употреби је већ дуже вријеме посебан број "возачке солидарности" - 066/823-000 - на који возачи могу да пошаљу СМС поруку и обавијесте дежурне раднике Информативно-диспечерског центра АМС РС о ванредним застојима, саобраћајним незгодама или другим проблемима на путу. Возачи, обавијестите АМС РС о застојима и проблемима на путу путем СМС броја "возачке солидарности", 066/823-000. Због великог броја позива на број 1285, информације о стању на путевима и помоћ на путу у Републици Српској можете добити и на број 066/823-000 или путем интернет странице.

ФЕДЕРАЦИЈА БиХ

У току је санација моста Бегића и Беговића (Јабланица-Мостар), због чега је саобраћај на мосту регулисан семафорима, уз наизмјенично пропуштање возила.

Санациони радови изводе се и на магистралним путевима: Нови Травник-Бугојно (преко Ростова), Биљешево-Лашва, Кључ-Сански Мост (на улазу у Сански Мост, код Воденог парка) и Чевљановићи-Нишићи. На мјестима извођења радова саобраћај се одвија успорено, наизмјеничним пропуштањем возила.

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ

На граничним прелазима у путничком саобраћају задржавања су краткотрајна

Због протеста у Хрватској, преко граничног прелаза Орашје-Жупања не могу саобраћати аутобуси и теретна возила.